Честит празник на всички будители.

На 1 ноември отдаваме всенародна почит на народните будители. На книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение. Безчет са тези, които са носели искрата и са разпалвали огъня в сърцата на българите за просвета , култура и национална гордост. Като се започне от Паисий Хилендарски, който в своята “история славяноболгарска” ни припомня за славното ни минало, мине се през свети Софроний Врачански, основател на първия български революционен комитет, борците за самостоятелна българска църква Иларион Макариополски, Неофит Бозвели, екзарсите Антим и Йосиф, поборниците за свободата ни Георги Раковски, Хаджи Димитър, Стефан Караджа, Васил Левски, Христо Ботев и много, много други.
Денят на народните будители за първи път се празнува през 1909 г. в Пловдив. С Указ на цар Борис Трети от 1923 г. е обявен за общонационален празник. Забранен е през 1945 г. Възстановен е от 36-тото Народно събрание през 1992 години

Tags: , , ,


You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

AddThis Social Bookmark Button

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.