Фън Шуй -огън, земя, метал, вода и дърво.

Всеки елемент има свой цвят, място в дома, което се определя от географските посоки и пр. Например Водата се свързва с посоката Север, със синия и черния цвят, с плавните форми, общуването, медиите.Жилищата в България много рядко се проектират, съобразявайки се с правилата на Фън Шуй. Но в интериора, който изцяло зависи от нас, има неща, които са от голямо значение за енергийния баланс, лесни са за изпълнение, а често се пренебрегват. Ето кои са най-честите грешки от гледна точка на Фън Шуй.

Огледала в спалнята
Огледалото открай време се счита за магически предмет. То улеснява нахлуването на лоши енергии и според Фън Шуй. Но чрез него могат да ви дойдат и добри “гости”.
Огледалата са фино-материална “врата” към други светове. През тях могат да проникнат нежелани “посетители”, т. е. енергии. “Това е опасно, особено по време на сън, затова не е желателно тялото в легнало положение да се оглежда в огледало.
Експертите по Фън Шуй не препоръчват огледала в спалнята, но ако много искате, може да ги поставите от вътрешната страна на гардероба или така, че да не виждате себе си, когато сте в леглото.

Легла под наклонени тавани
Наклонените тавани променят естественото движение на енергията и я забиват в земята. Препоръчително е под тях да не се поставят леглата, диваните, печката, масата за хранене,столовете. Най-вредно е да се спи с глава под най-ниската част на тавана. Това затормозява умствените процеси и предизвиква здравословни проблеми, свързани с горните чакри на човека.
Под наклонените тавани е добре да се поставят само шкафове за дрехи и книги. Ако все пак се налага слагането на легло, диван или столове, негативното влияние на тавана може да се трансформира чрез цветове, но разрешаването на проблема е индивидуално за конкретното пространство.

Стъклена маса в трапезарията
Стъклена маса в трапезарията също не е добър избор. Масата за хранене е център на семейния живот, затова трябва да е от солиден материал, най-добре дърво или плоскост.

Всички стаи в бяло
Боядисване в бяло на всички стаи е удобно и лесно, но не е желателно.
Различните цветове създават по-добри условия за движение на енергиите. За всеки цвят си има място и географска посока. Когато са поставени където трябва и е подбран точният нюанс, енергията знае откъде да мине, без да вреди.

Ниши в стените
Напоследък много модерни станаха различни ниши, специално направени в стените. Те объркват потока на енергиите. Вътре в нишите се завихрят енергии с ниска вибрация, което е вредно за хората и затова е желателно да се избягват.
Ако вече ги има, трябва да им се обърне специално внимание, да се боядисат в определени цветове според мястото им.

Камъни само в градината
Вибрациите на камъните са много различни от човешките и мястото им е в градината, не в дома.
Разбира се, това не се отнася за кристалите.

Безразборно поставяне на фонтани
Домашен фонтан може да се постави в следните сектори на дома или стаята: север, изток или югоизток. (Това са секторите на Водата и Дървото.)
Един фонтан в някой от тези сектори ще подсили дадения елемент, но все пак трябва да се прецени налага ли се това. Никак не е желателно да се поставя в южния сектор на дома или стаята, защото това е положението на Огъня, а водата гаси Огъня.

Изхвърлете ненужните вещи
Изчиствайки дома си от ненужните неща, освобождаваме място за новото. Вещите, които са повредени или не се използват една-две години, е най-добре да изхвърлят. Във Фън Шуй целият дом е “разделен” на сектори и всеки сектор е свързан с определена сфера от живота.
Безредието, в който и да е сектор, създава проблеми и пречки.
Направете почистването с желание, а не по задължение и наблюдавайте след това какво ново ще ви се случи в живота.

Tags: , , , ,


You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

AddThis Social Bookmark Button

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.