Тунинг на Хамър H2

Hummer H2

Сигурно това би ви се сторило смешно. Та какво ли можеш да промениш в този джип. Този път, ще избягаме за секунда от реалността и ще се потопим в света на лукса. Дори един най-елементарен базов модел на този джип е доста по-скандален от всяка друга кола. Разбира се и цената му е скандална, като започва от някъде 50 хил евро. Трудна изглежда задачата да тунинговаш такова бижу, но повярвайте разликата ще бъде потресаваща. Разбира се, няма нужда да се оглеждате по улиците, защото този тунинг не е правен тук в България (кой ли ще даде такъв джип да бъде тунингован). Тунингът е направен извън България и е направен при далеч по-големи специалисти, така че мисля че това което ще се получи ще си струва. Но нека видим какво ще стане….

Какъв аджеба е този джип?
За всички, които не са запознати Хамър са джипове произведени за военни цели в САЩ. Лесно всеки може да се досети за качествата на джипа. По принзип индустрията на САЩ започва производство на джиповете Hummer H2 като джипове за граждански цели. Цената на базовият модел започва от 75 хил долара. За обикновените граждани тези автомобили са недостъпни почти. Базовият модел, които аз ще разгледам има скромната мощност от 556 конски сили. На Цвят е син, има 4/5 врати. Джантите му са 20 инча и са хромирани. Можем да се досетим, че задвижването е на 4-те колела, като дори праг от 20 сантиметра се преодолява почти без проблем. Външният вид е достатъчно предизвикателен, като подчертава първоначалното му предназначение и се запазват голяма част от формите. Hummer H2 carДруга е работата обаче във вътрешният дизайн. Дори базовият модел има такъв салон какъвто можем да мечтаем да направим на някоя от нашите тунинговани коли. Има абсолютно пълно ел обзавеждане. Снабден е с АBS и климатик. Скоростната кутия е 6 степенна автоматична, а управлението е направо детска игра. Коженият салон присъства във базовият модел, като мога да ви убедя, че е страхотно удобен. Всъщност почти всички американски коли, залагат преди всичко на мощността и комфорта. Това може да ни наведе на много изводи за икономиката им, но това е тема на съвсем други приказки, които не са за тук. Средният разход на един подобен джип е 30 литра на 100 километра. Да обсъждаме какви биха били разходите по него също не е тема на това списание. Но нека преминем към подобренията, които сега ми изглеждат напълно ненужни. Разбира се има хора за всичко…

Има ли нужда от промяна?
Колкото и невероятно да ви звучи и този джип може да стане доста по-екстравагантен от това което е. Но как? Да видим от какво има нужда за да стане същинска перла в нашият авто парк. Задължително е условието за екстравагантен цвят. Такъв поне по моите разбирания, ще въде електрик зеленото. С такъв цвят няма начин да останеш незабелязан на пътя. А това, което ще отвори още повече джипа, е бялата предна решетка и тъмно черните стъкла. Също така по външният дизайн ще сменим и джантите. Вътре няма много за промяна, но ние ще заложим на лукса и красотата. Подът и тапицерията ще бътад променени, таблото също. Аз бих предложим да сложим и голямо количество дисплей, но като че ли изгъзицата ще бъде пълна и това няма да стане толкова стилно и красиво. Иначе е задължителна смяна на музиката и обогатяване на съраунда. Но всичко пореда си…

HummerНека да започнем сега!
Някакси е притеснено да работиш над подобна кола. Тръпката е голяма, но никак не ми се иска да развалим формата й. Но няма как, след като сме обещали ще я тунинговаме. Да започнем както обикновено от външният вид. Тази кола е по-скоро символ на голямата империя на американците и е далеч от нашите разбирания за автомобил. Аз лично смятам, че това е една скъпоструваща, стилна кола за практикуване на вашето хоби. Ще запретнем ръкави и ще сменим имиджа на автомобила. Първо какво ще се наложи да махнем предната броня, да боядисаме решетката в бял цвят. Джантите на този джип лично не ми допадат. Мисля, че едни по-големи джанти ще променят имиджа му достатъчно. Тези, които си харесахме са 26 цола изляти от лек метал със 8 оси. Така джипът ще стане далеч по-спортен на вид и ще подобри качествата си при трудно проходими условия. Интересно ще е да пробваме да сменим и задните фарове, като сложим затъмнен вариант. Това ще пасне страхотно със цвета и прозорците. О разбира се, цвета е зелено, тип електрик. Определено един подобен цвят ще отркои атомобила сред множеството Хамъри разпространени в Европа (написах го с ирония). Понеже джипът е изключително пригоден за трудно проходими пътища, мисля ще под предната решетка можем да изоблим леко формите му. Ще сложим една маска, от алуминии. Така ще дигнем леко “муцуната” на джипа и ще изострим “яростта” му. За да констрастира на цвета и агресията на джипа, мисля, че са задължителни черните стъкла, които правят вида на този джип изключително екстремно фешън. Сами се досещате, че е адски трудно да тунинговаш такъв джип. Найстина трябва да се пребориш със себе си и да развалиш една страхотна машина, за да създадеш нещо, което не е сигурно дали ще се получи.
Hummer tunningЗа да сме сигурни, че този джип ще бъде найстина по-добър от предния, трябва да се справим и с вътрешният дизайн. Нашият човек от екипа, смята че трябва да се запази основната идея на джипа. А именно да бъде по-скоро полезен, просторен и светъл, отколкото супер луксозен. Затова имахме и доста идеи. Едната определено беше доста фънки, да направим бяло купето. Това нямаше по никакъв начин да съвпадне с екстериора и с концепцията ни за този автомобил. Затова решихме да направим нещо по-обикновено. Именно избрахме облицовката с дърво и кафявата кожа. Но няка да успокоим темпото и да започнем по реда на номерата. Първо подът на джипа ще облицоваме с гладко полирано дърво. Таблото е специално изработено за модела от махагон, а седалките от кафява кожа, а по-крайщата с тънка черна линия. Найстина интериорът беше почти стандартен за по-луксозните модели. Но все пак правим тунинг. Затова мисля, да се поотпуснем.
Какво ще кажете за cd и dvd с падащ екран за мястото на уредбата. Мисля, че звучи доста интересно. Моделът, който избрахме беше на Кенууд и по-точно KENWOOD-DDX-7025. Екранът му е 180 x 120 мм и лично по мое мнение е страхотен за кола. Към тази система вързахме и още два екрана със малко по-малки размери, отново от същата марка. Техните размери бяха 150 х 100 мм и тяхното място бе за наблюдение от задната седалка. Монтирахме ги на предните седалки. ХамърТака, каквото и да се гледа отпред същото може да се види и от задностоящите. Но с тези всички новости съвсем изключих за озвучаването. Аз лично искам пълен съраунд, който да издържа за големи мощности на звука. Точно по тази причина мисля да монтираме голямо количество бази в задните седалки и за да постигнем съраунда да сложим говорители в предните седалки, във вратите и отзад. Доколкото разбирам от озвучаване, DVD-то изкарва 6-канален звук. Така, 6 колонки са ни напълно достатъчни.

Е нека излезем от гаража…
Мисля, че разликата е видима. Макар да си мислех, че по този джип няма какво да бъде направено повече, то сега вече имаме една съвършена машина. А това, което направихме в изминалите два дни, вдигна цената на автомобила поне 3 или 4 пъти. Можем да сме сигурни, че тези неща се ценят от любителите на автомобили от подобен ранг. Все пак мене си ми харесваше и старият и дървен Хамър. Това беше поредният успех, срещу големите машини. Справихме се страхотно, не мислите ли?

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,


You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

AddThis Social Bookmark Button

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.