Тунинг на Рено Меган

Renault Megane

Една от най-нашумелите нови коли определено е Рено Меган. Със сигурност може да се каже, че тази кола разчупва консервативното ви мислене за автомобил от класа. Почти невероятно е как тези ръбести форми и този уникален стил са намерили толкова висока подкрепа сред хората. Колата, е най-общо казано скъпа градска кола. Ще бъде интерено какво ще променим ние в нея. Моята цел с този тунинг е да разбия дори и най-големите противници на идеята за този автомобил. За тази цел ще тунинговаме, едно почти ново Рено. Длъжни сме да признаем, че Рено Меган е признат за автомобил на годината в България през 2003 година. Моделът може да бъде обобщен в три думи – компактен, впечатляващ и динамичен. Моделът носи в себе си огромен емоционален заряд без да жертва функционалност или практичност. Това е един енергичен автомобил, който не прикрива спортната си индивидуалност, докато в същото време предлага истинско удоволствие от управлението.
И това не е всичко, която може да се напише или каже за тази кола. Но ние ще разчупим още повече представите ви за автомобил. Дале тези промени ще ви харесат ще разберем накрая.

Рено МеганНо каква е по-точно колата?
Колата е Рено Меган. Моделът излезе на пазара едва преди 2 години. Тази кола, която ние ще тунинговаме е произведена септември месец, 2004 година. Обемът на двигателя е 1600 кубически сантиметра, а мощността му впечатляващите 113 конски сили. Цветът на автомобила е черен. Базовият модел (какъвто е и нашият автомобил) съдържа климатик и пълен ел пакет. Това ще олесни работата ни определено доста. Спирачната система е незаменимата ABS. Съдържа и джанти, изляти от лек метал, които въпреки всичко ще заменим. Обзавеждането е на сравнително добро ниво. Евтина и изкусвена материя от плат покрива цялият салон. Таблото е, черно и е снабдено с бордови компютър. Стерео уредбата е заводска и не е изключително качествена поне по нашите стандарти. Колата е найстина доста изтънчена, но привлекателна. Мен лично доста ми допада. Въпреки това, с отборът ще се постараем да я направим съвършена и честно да ви кажа преливам от идеи. Дано със всички да е така.

Някакви идеи за промяна?
Аз лично преливам от идеи. Усещам, че и другите са така. Тук ще разкрия една малка тайна. Като правим тази кола ще следваме формата на Пежо 206. Сигурно се чудите защо? И аз не знам, но двете коли адски си приличат по външен вид, ако внесеш малко промени. Стилът на колата е агресивем. Ние ще трябва да подчертаем този стил. Мисля, че няма да е трудно да го постигнем. За салонът имаме страхотна идея, която да внесе доста екстравагантен стил. Но всичко пореда си. Renault Megane TunningДа вземем един лист и да отбележим основните точки.
Цвят: Черен металик
Външен вид: задължителни са промените по броните и праговете на автомобила; джанти от лек метал; висок спойлер над стъклото
Интериор: нова велурена тапицерия в червен цвят; аудио система; извеждане на екрана на компютъра на таблото

Можем ли да започваме?
Разбира се, че можем да започнем. Краткото описание сигурно изглежда доста отегчително. Май колата ще стане прилично скучна? Уви и този път в процеса на работа направихме доста добавки и мисля, че екстравагантният вид на автомобила се запази напълно. Аз съм убеден, че една с разходка с тази кола, ще накара абсолютно всички да те запомнят с тази кола.
Първо подхванахме външният вид на автомобила. Когато погледнеш отстрани мегана, тои изглежда като агресивен хищник. Готов е да нападне и да разкъса жертвата си. Тази агресия колата консумира на пътя като разкъсва конкурентите си в градското състезание по прашните улици. Ние ще подчертаем агресията, като сменим предната и задната брони. Искам те са са ниски и да осигуряват спортният вид на колата. Предните фарове също подлежат на промяна. Renault Megane carНие направихме стилът им по-спортен и агресивен, като ги стеснихме. На дали е тайна, ако издам че стеняването на фаровете става не толкова чрен подмяната им, а просто чрен непрозрачна летна в подходяшният цвят. Отдат казах, че също имаме идея да сменим бронята. Новата броня е малко по-ниска и с малко по-заоблени форми. Исках да сложа задно крило на автомобила, но решихме да сме по-сдържани и затова съвсем леко продължихме покрива над задното стъкло. Там инсталирахме и трета стоп светлина. Наблюдавайки как се получава дизайнът на автомобила, ми щукна идеята да сложа два ауспуха, малко по-дебели от базовите. Страничните прагове свързват предната и задната брони в едно цяло. Джантите, които си харесахме бяха от лек метал във формата на петолъчка. Последното, което ми щукна като идея за външният тунинг бе да затъмним задните стъкла.
Интериорът, който имахме като идея бе направо скандален. За минутка си помислихме, че може би няма да се получи добре и дори обсъждахме други идеи. Накрая обаче се хвърлихме с главата напред и всичко като че ли самостоятелно се нареди. Цветовата гама, която приложихме беше червено-черно-сиво. Исках да съчтаем мека червена кожа, със сив алуминии и черна пластмата, облепена с кожа по таблото. И запретнахме ръкави, защото ни чакаше яко бачкане. Нека не създаваме грешна представа за много работливи момчета, но все пак не си поплюваме когато се хванем да правим нещо подобно. Тапицерията на седалките направихме, както вече казах от червена кожа изцяло. Това не ни представляваше голям проблем, защото просто сменихме Megane Tunning interoirтапицерията. Проблем представляваха по-малките площи. Воланът облепихме симетрично с червена кожа. Получи се доста ефектно. Скоростният лост, не бутахме, а само сменихме топчето отгоре със червено. И накрая сменихме и тапицерията по вратата, отново със червена кожена. Оставихме дръжките на вратите да да от черна пластмаса и алуминии. Получи се ефектна комбинация. Таблото облепихме цялото със черна кожа, като това доста ще запази живота на пластмасата. Сложихме нова аудио система и край нея покрихме пластмасата с алуминии. Аудио системата вързахме с колонки разположени из колата за осигуряване за съраунд. Сменихме и екрана на бордовият компютър, като направихме възможно прибирането на екрана с едно леко движение.
Мисля, че колата стана доста ефектна и постигнахме заложените цели. Разбира се, сещате се, че да направиш от една такава кола, нещо красиво не е толкова трудно. Самата кола си беше доста интересна, но с някои малки промени сега стана доста по-красива и по агресивна. Спортното излъчване се запази, на сметка на класическият й стил.

Да излезем от гаража…
На пътя колата се чувства като у дома си. Изпъква, както с красивият си вид, така и със спортните си качества. След 1-2 кръгчета из градските улици, се чувствам добре. Загубихме няколко дни в работа по тази кола, но след като се качиш и я подкараш разбираш, че времето отделено в гаража си заслужава.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,


You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

AddThis Social Bookmark Button

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.