Тунинг на БМВ 316i

Tunning 316i

Определено си признавам, че ме привличат гъзарските коли. Мисля, че това БМВ ще се превърне в истинска перла на пътя след тези подобрения, които решихме да направим. Дали найстина ще се получи, точно както сме го замислили ще разберем сега…
Май пак не съм превъртял достатъчно. Жалко. Нека видим как започна всичко и какво ше правим този път. Усещам, че задачата ще е интригуваща дори и за най-големите песимисти.
Именно днес проблемът, които имаме поставен е да направим от една доста екстравагантна и гъзарска кола, друга още по-екстравагантна и гъзарска кола. Мислите ли, че ще е по силите на едни истински аматьори? Ще разберем в последствие.
“Аз се казвам Ива и колата, която карам е е БМВ 316. С тази кола се чувствам страхотно и адски я обичам. Обаче плаче за ремонт. Реших, че този ремонт може да бъде съчетан с голяма доза подобрения по външният и вътрешният вид. Колата е страхотно тузарска, но защо да не стане още по-добре? Тези хора са ми приятели и им вярвам. Това е и причината да им се доверя и да им оставя колата ми, която плаче за ремонт. Сигурна съм, че ще се справят. Аз съм виждала някои от предните им проекти и те бяха станали найстина страхотни… Сега трябва да се разделя с което бебче и да я оставя в техните ръце. Ще се видим скоро…”
Не беше от най-лесните начини да взема телефона на една страхотна жена, но след като съм поел ангажимента, ще трябва да сформираме отбора за нов подвиг. Този път колата ще бъде истинско предизвикателство. Не мога да си представя да се изложа пред такава страхотна мадама. Ще вложа всичко от себе си, надявам се и другите да приемат това предизвикателство присърце. Този път обаче, приехме и друго предизвикателство. Трябва да се справим със ремонта на тази кола за 3 дена или по-точно 72 часа. Неска си сверим часовниците. Сега е 10:00, след точно 72 часа трябва да сме готови…

Bmw 316Каква все пак е колата?
Колата на девойката е БМВ 316, пълна инжекция. Моделът е 1993 година. Обемът на двигателя е 1600 кубични сантиметра, а мощността е 102 конски сили. Колата изглежда стандартен модел, доста разпространен в нашата страна. Под този привидно лускав вид се крие, найстина, една кола която има отчаяна нужда от ремонт. Един колега казваше: малко кит и малко боя, преборват и най-голяма ръжда. Това обаче, в този случай няма да помогне. Ние ще се постараем, освен да украсим колата и да се преборим с ръждата и окаяният вид. Цветът на колата на Ива е тъмно червен. Колата не блести с нещо особено. Вътрешното обзавеждане на колата е също в стандарта за подобен автомобил. Евтината и твърда изкуствена кожа, ефектно се преплита със напуканото табло. Уредбата е оригиналната, тази която стои в автомобила от повече от 10 години. Въпреки всичко, знаем как се гледа на подобен тип коли. Найстина привличат с формата и лукса си. Но нека видим какво може да променим в тази кола, а то никак не е малко.

От къде да започнем?
Откъде ли да я подхванем. Има доста работа по тази кола, а времето тече с неописуема скорост. Разгледахме колата и се напълнихме сякаш с идеи. Помолих всички от клуба, да се абстрахират от ремонта, който имаме да правим и да погледнат по-скоро към тунинга.
Много е важно да изберем стила на колата. Това е именно това, към което ще трябва да се стремим. Доста ще е глупаво, ако правим просто подобрение след подобрение. Ще се оплетем в нашите идеи и може дори да не се справим. Трябва да сме обмислили всичко и да действаме точно по този начин, който сме определили. Нека не забравяме, че имаме срок да завършим тази кола.
bmw 316i insideСтефан Георгиев /външен дизайн/: Аз мисля, че ще е хубаво да направим един класически тунинг. Ще заложим на спортният стил и вънка и вътре. Имам доста интересни преложения относно цвета на колата. Отначало, смятах цвета да е бял и щеше да подхожда страхотно на жена зад волана, но сега имам по-добра идея. И по-конкретно син металик. Джантите задължително ще сменим със 17 цолови, от алуминии. Задължителна е смяната на веждите и предните калници. Също така може да освежим предницата с нови фарове и предна решетка. За задницата имам страхотна идея за фаровете.
Здравко Първанов /вътрешен дизайн/: Като ще правим спортна кола, нека тя да е и младежка. Цветовата гама е бяло-черна, което ще представлява невероятна комбинация на фона на този спортен външен вид. Задължителна е стереоуредбата и яката музика. Таблото също плаче за смяна.
Методи Ковачев /спортен дизайн/: Ако сложим спортен волан и леки педали колата ще стане страхотна за усправление. Мисля, че един преден проилер и въздушна решетка, както и задната броня и страничните прагове за задължителни за един класически автомобил.
Калоян Линчев /инновации/: Имам предложения за таблото, аудио и DVD система с падащ екран. Също можем да сложим екрани отзад. Отначало мислех и за неон вътре в колата но се отказах защото шеше да стане много.

Нека шоуто да започне!
Определено си признавам, че ме привличат гъзарските коли. Мисля, че това БМВ ще се превърне в истинска перла на пътя след тези подобрения, които решихме да направим. Дали найстина ще се получи, точно както сме го замислили ще разберем сега…
Ден 1-ви, час 12:30: Захващаме се със свалянето на предната и задната броня. Ще се налови и там да позакърпим ламарината, но няма как. Ще изрежем двете вежди и ще сложим абсолютно нови. Същото се отнася и за калниците. Същевременно с това ще се ремонтира и предната и задната част. Мисля, че не са ни нужни повече от 3-4 часа. И се захващаме за работа.
Ден 1-ви, час 16:00: Свършихме с ръждивите неща, но сме доста уморени. Мисля, че имаме доста време и затова ще я караме по-леко. Чесно да си призная, първоначалният ни успрем беше спрян от известният по целия свят български мързел. Ще се захванем със смяната на фаровете и стъклата. Аз лично мисля, че сме длъжни да сложим халогенни фарове. Идеята ми беше единодушно приета. Също така, като добавка за днешната ни работа свалихме и предната решетка. Имаше какво да се желае и от нея.
Tunning 316i insideДен 2-ри, час 09:00: Нов ден, захващаме се с нови сили. Днес трябва да завършим външното опресняване на колата и да я боядисаме. След като направихме вчера по-важната част, а именно ремонта на ръждивите места, днес остана далеч по-малко работа. Започваме със смяната на решетката на колата, като я сменихме с нова и издължихме леко напред. Предната броня е определено за сваляне. Смъкнахме и задната. на тяхно място сложихме съвсем нови, от лек метал, които ще боядисаме в цвета на колата. Към предната броня заварихме зъби и към тях преден нисък споилер. Празнината запълнихме със ситна и здраво опъната въздушна решетка. Страничните прагове трябваше да запазят стила на предната броня и на задната избължена броня и ниският споилер. Придаваха една симетрия и завършеност на колата. Но все още не бяхме направили най-сложното нещо, а именно да боядисаме колата. Облепихме много плътно и точно стъклата и фаровете, както и всички места, чиито цвят искахме да запазим. И голямата цапаница започна. От толкова много тунинговане, се осъвършенствахме почти до крайна степен да правим всичко максимално рационално и бързо. Сега колата трябваще да остане и да поизсъхне. Нас отново ни хвана умората и нежелание за работа. Но все пак оставаше цял ден и само работа по вътрешното обзавеждане. Пихме по една бира и това ознаменува краят на работният ден.
Ден 3-ти, час 08:30: След началната бира нещата загрубяха и се свършихме в една от близките кръчми. Как съм се прибирал не питайте, защото въпросът е некоректен. Спах в сервиза. Адски е неудобно да спиш на стол и пейка, но на дали това е било най-големият ми проблем. Всички други членове са също толкова зле. Не сме спали и главите ни са като камбани, какво ли ще ни донесе това?
Tunning BMW 316iДен 3-ти, час 09:30: Ще започнем с работата по всички основни точки. Захващаме се с таблото и тапицерията едновременно. Както казах вече (или може да не съм) тапицерията ще бъде от бяла кожа. Супер гъзарско и мисля, че Ива ще е найстина щастлива. Воланът ще бъде също облицован с бяла кожа, като ще сменим настоящият със спортно изпълнение. В средата на волана мисля, че ще се прелива от бяло в черно. Честно да си призная и в това не съм сигурен. Кожата около скоростния лост, също ще бъде от бяла кожа, а самият лост – черен. Таблото е задължително с черен цвят със страхотен CD-плеър с падащ дисплей. В най-общи линии това беше по обзавеждането, което имахме да правим. Така или иначе утре следва да ударим една вода на колата и да я изкараме от гаража и да видим какво е станало. Аз се прибирам и този път съм решен да спа у нас.
Ден 3-ти, час 23:20: Сетих се че забравихме да сложим алуминиевите спортни педали. В това главоболие и пипкави неща съвсем изключих. Ще трябва да отида рано и да ги сложа сам.
Ден 4-ти, час 06:30: Главата ме боли повече от обикновено и всичко заради ранното ставане. Успях да сложа педалите и да дозащия кожата. Отказахме се от идеята да сложим екрани за задните пътници. Все пак, щеше да се получи прекалено изгъзено по мойте разбирани. Ударихме една вода на колата и я подсушихме. До уреченият час, колата чакаше затворена в гаража.

И за първи път извън гаража…
“Еха станала е страхотна. Не мога да повярвам. Не съм свикнала да виждам колата си в такъв вид. Момчета не мога да ви се отплатя. Това го има само във филмите. Не вярвам. Ощипете ме.”
И нека да направим едно кръгче. Ива за пръв път подкара колата, чиито основен ремонт беше направен за изминалите 3 дена. Каза, че колата звучи страхотно и вида и е впечатляващ. С тази колата не можеш да останеш незабелязан в никакъв случай.
Мисля, че имам шанс да изляза с нея…

Tags: , , , ,


You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

AddThis Social Bookmark Button

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.