Солариуми затварят врати

Solarium

21 солариума в страната са спрени временно от Комисията за защита на потребителите като част от акцията „Безопасност на соларните услуги”, съобщиха от ведомството. Инспекторите са извършили проверки в 192 СПА центрове, соларни студия, салони за красота и др. Проверени са общо 300 солариума. В част от обектите е липсвала задължителната писмена информация за клиентите. Комисията е съставила 36 акта за административни нарушения на Закона за защита на потребителите и даде 33 задължителни предписания на собствениците да отстранят несъответствията в определен срок. 21 от соларните студия не са го направили, затова им е наложена временна забрана да предлагат услугата. Уредите в соларните студия могат да причинят необратимо увреждане на кожата и очите, ако облъчването не се съобрази с индивидуалните особености на потребителя. Тези заплахи за здравето не са очевидни, затова в обектите трябва да има инструкция за ползване, информация за опасностите при обичайна употреба и предупреждение за рисковите групи. Най-уязвими са децата, възрастните хора и клиентите, които имат лунички, бенки, пигментни петна, изгаряния и др. Проверките ще продължат и по време на летния туристически сезон, когато солариумите се използват най-интензивно за придобиване на тен, като част от подготовката за море и т.н.
От КЗП предупреждават потребителите да търсят информация в соларните студия, преди да се подложат на ултравиолетово облъчване. Тя трябва да е изчерпателна и разбираема, за да се намали рискът от увреждане на здравето.

Tags: , , , , , ,


You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

AddThis Social Bookmark Button

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.