Рибата е неизменна съставка в голяма част от диетите

SalmonРибата е неизменна съставка в голяма част от диетите. Освен че помага за вталяването, месото й е богато на витамини и минерали. Някои култури дори вярват, че рибата крие тайната към дълголетието. Вижте какво трябва да знаете за рибата и ролята й в здравословното хранене и диетите.

Забелязали ли сте, че повечето диети, към които прибягвате съдържат в себе си риба? Изключваме разбира се вегетарианските и веганските хранителни режими. Рибата зарежда организма с протеини, без да трупа калории, които впоследствие да се превърнат в излишни килограми. Вижте какви са другите здравословни и диетични ползи от хапването на риба.

Защо рибата е толкова полезна?

Рибното месо е вкусно и с ниско съдържание на калории. В рибата се съдържат протеини, които напълно могат да изместят от менюто ви свинското, пилешкото и телешкото. Тоест, можете да набавите нужните на организма си протеини, без това да влияе на холестерола, кръвното налягане или талията ви.

Рибата съдържа омега-3 мастни киселини. Смята се, че високото им съдържание в хранителния режим намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Някои риби като сардини, пастърва, сьомга и костур са богати на калций. От рибата тон и любимата на българина скумрия можем да си набавим така нужния ни витамин D. В рибното месо се съдържа високо количество селен. Селенът е антиоксидант, който помага за подсилването на имунната система. Още една причина да хапваме риба не само в студените дни около Никулден.

Риба и болести

– Рибата е полезна за сърцето и кръвоносните съдове. Редовната употреба на здравословно приготвена риба предотвратява образуването на шлаки в кръвоносните съдове.
– Високите количества калций в рибата повлияват добре при артрит
– Рибата идва на помощ и в борбата с мигрената

Риба и диети

Вече споменахме защо рибата е толкова важна част от здравословното хранене. Колкото до диетите с риба, трябва да уточним няколко важни правила.

Когато спазвате диета с риба, не забравяйте, че тя трябва да е здравословно приготвена. Забравете за пържената цаца или панираното филе на тиган. Придържайте се към печена на скара риба или филе, приготвено във фолио на фурна. Ако овкусявате рибата, използвайте зехтин.

Когато спазвате диета с риба, редувайте видовете рибно месо. Единият ден яжте сьомга, на другия риба тон, на третия скумрия и т.н. Не се притеснявайте да си приготвяте и зеленчукова салата с риба от консерва. Разбира се, изцедете я от мазнината и я сложете на кухненска хартия за кратко. Така излишното количество ще се отцеди и няма да се налага да го ядете.


You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

AddThis Social Bookmark Button

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.