Ранен контакт с твоето бебе

bebeПоставянето на бебето на гърдата веднага след неговото раждане има незаменим ползотворен ефект както върху теб, така и върху твоята рожба.

Много важно е веднага след раждането бебето да бъде сложено на корема на майката. Контактът “кожа до кожа” позволява на новородената ти рожба да почувства твоята топлина и да чуе сърцето ти. Та нали след 9 месеца, прекарани в “уютен дом”, то излиза в чужд студен свят!
Първото хранене на бебето ще протече най-добре, когато и ти, и бебето сте спокойни. За да започне кърменето успешно, е добре наоколо да е тихо и спокойно. Добре е също така да стане колкото е възможно по-скоро, но може и да не е веднага след раждането.
На практика много майки и бебета не са готови за хранене непосредствено след раждането, защото имат нужда да се приспособят към новата ситуация.
Прегърни бебето, поставено на гърдите ти, завито с топла пелена. Дай му възможност да почувства топлината на твоето тяло и да усети познатата миризма. Нека да започне да търси гърдата – бавно и спокойно. То може да я намери и да започне да суче, когато е готово за това. Не бързай. Това се случва около първия час след раждането.
След нормално раждане обикновено много жени предпочитат да кърмят за първи път легнали. В първите два часа след раждането бебетата са будни и активни, но дори и да не е много активно, е достатъчно да засуче правилно и да поеме малко коластра.
За съжаление у нас не всички болници предоставят възможността да кърмиш бебето непосредствено след раждането. Единствено родилните домове, сертифицирани като „Болници – приятели на бебето“ (такива вече има и у нас), ще ти помогнат за този първи контакт – толкова важен за теб, за твоето дете и за по-нататъшното успешно протичане на кърменето.

Tags: , , , , ,


You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

AddThis Social Bookmark Button

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.