Послания за мир

Каменни СклупториТворческите контакти между японските скулптори и българските им колеги от “Арт център Илинденци” през годините са предпоставка за реализацията на настоящата изложба на каменни скулптури, която ще можеше да бъде видяна между 1 и 7 декември. През 2004 г., по покана на Иван Русев, скулптор и директор на фондация “Арт център Илинденци”, в поредната скулптурна акция в с. Илинденци вземат участие японските скулптори Масаджи Асага и Йошихиса Сато. По време на своето пребиваване те създават по една скулптура.“Лотос” на Масаджи Асага е монтирана на главната улица на с. Илинденци и е подарък от автора за хората на селото, а “Зайче” на Йошихиса Сато краси двора на детската градина в с. Илинденци.

Гр. Сакурагава в японската префектура Ибараки е едно от известните места в Япония, където има каменоломни, предлагащи висококочествен материал и е известно още от древност като център на каменната скулптура, която обръща внимание на приложната красота на предметите от камък.

България също е известна с множество исторически и културни монументи, както и с каменни скулптури, достойни представители на европейската традиция. Това направи възможно развитието на сътрудничество, основаващо се на камъка като обединяващ културен елемент.

Секцията по каменна пластика в гр. Сакурагава провежда инициативи за съхранение и развитие на традиционните за Япония скулптурни форми като каменни фенери, будистки изображения и каменни съдове.

Сътрудничеството с България предоставя възможност както за запознаване с техническите и артистичните достижения на българските партньори, така и за предаване на послания чрез японската изящност. Надяваме се всичко това да допринесе за трайно задълбочаване на приятелските контакти между двете страни.

Специално за откриването на скулптурната изложба от Япония пристига деветчленна делегация, водена от скулптора Масаджи Асага. Японските майстори на длетото ще участват в изложбата с девет свои произведения, а българските – със седем.

Tags: , ,


You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

AddThis Social Bookmark Button

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.