Обратно във фитнес залата

Фитнес момичеСлед тежките коледни празници отново е време да се върнем във фитнес залата. Първите крачки към фитнес залата след празничния мързел са най-трудни. Направиш ли ги, става далеч по-лесно да влезеш във фитнес ритъм. Стъпка по стъпка към стегнатата фигура. Епизодичните прояви на фитнес ентусиазъм са безсмислени. Редовен фитнес, за който са нужни упоритост и постоянство – това е ключът към стегнатото тяло. По време на коледните и новогодишните празници обичайната „фитнес“ активност е местене от маса на маса и сладко похапване на различни висококалорични вкусотии. Фитнес залата е заменена от украсения уютен дом, а упражненията от сладки приказки с роднини и приятели. И така, посрещаме новата година с няколко килограма отгоре и с нулев енергиен заряд. Нищо непреодолимо! Запазете празничните емоции и започнете отначало. Свалете излишните килограми, натрупани по време на Коледа и Нова година и се заемете сериозно с фитнес. Редовният фитнес и активното спортуване карат организма едновременно да изгаря мазнини и да изразходва голямо количество енергия. Успокояват съня. Нормализират кръвното налягане и сърдечния ритъм. Подобряват общото състояние на организма.
Но започването на фитнес занимания, ако нямате тренинг (особено след празници), е неочакван стрес за тялото. За да се справи с новото мускулно натоварване, то активизира допълнително двигателната, нервната, отделителната, сърдечносъдовата и другите системи. Прекалено голямото натоварване вреди на имунната система, която чрез намиращите се в кръвта специални антитела (имуноглобулини) се бори с вирусите и бактериите. При професионалните спортистите, в периода на високо интензивни натоварвания, някои имуноглобулини дори изчезват и това е причината за честите настинки при претоварване. Фитнес маниаците, които претренират често, също са в рисковата група. Няма универсална фитнес програма и всеки трябва да съобрази физическата си активност със собствените си възможности. За да поддържате фитнес постоянство, е много важно да имате ясно поставени цели. Фитнес целите (изпълнение на определен брой упражнения, стягане на конкретни мускулни групи, качване на мускулна маса или отслабване) помагат да се съхраните в трудни моменти, защото усилията ви стават част от по-голям процес. Не губите кураж, ако тренировките забоксуват.
Поставете си една дългосрочна цел, която да следвате неотлъчно (например, до 1-2 години да имате стегната и добре оформена фигура). Междувременно се мотивирайте с краткосрочни цели като оформяне на дупето, ханша или бедрата, или стягане на коремните мускули до няколко месеца. Ако не сте достатъчно подготвени и нямате нужния опит да създадете сами тренировъчната си програма, непременно се консултирайте с фитнес инструктор. Доверявайте се само на доказали се професионалисти!
Редувайте високоинтензивни с нискоинтензивни периоди на фитнес занимания. Така тялото ще може да се възстановява и винаги да е в топ форма. Правете серии от упражнения с повече повторения (50-100) и по-малки тежести, за да изморите достатъчно мускулите си. Резултатите ще са налице за по-кратък период от време и наистина ще се сдобиете с елегантно оформена мускулатура и стегната фигура.

Tags: , , ,


You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

AddThis Social Bookmark Button

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.