Образованието влияе на продължителността на живота

образование

Разликата в продължителността на живот между образованите и необразованите хора постоянно расте, твърдят американски учени от няколко университета и института на САЩ, които се изследвали данните за смътността на 3,5 милиона души за периода от 1993 до 2001 г. Получените данни посочват значително намаляване на смъртността във всяка възрастова група след тъмнокожите (с 36%) и белите (с 25%) мъже, които са завършили поне колеж. Главните причини за смърт са били ХИВ инфекциите, ракът и други заболявания на белите дробове. За завършилите само средно образование е характерна по-висока смъртност. Тя е най-висока (3,2%) при белите жени, които не са получили средно образование. А за тези, които не са стигнали и до гимназиалните класове, смъртността са увеличава с още 0,7% годишно.
“Това изследване потвърждава наличието на социално-икономическо неравенство между образованите и по-малко образованите хора, като с годините разликата в нивото на смъртност все повече нараства”, съобщава д-р Отис Броули, главен медицински специалист в Американското общества за борба с рака (American Cancer Society).
Учените смятат, че хората с по-ниско ниво на образование като правило имат и по-нисък финансов просперитет, често повечето от тях нямат медицинска застраховка (например поради липса на постоянно работно място). Освен това те не са достатъчно осведомени за постиженията на съвременната наука.

Tags: ,


You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

AddThis Social Bookmark Button

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.