Ню Йорк Сити

Манхатан

Ню Йорк Сити е един от най-големите и красиви градове в света. Градът има над 8 милионно население според последното преброяване през 2007 година. Ако искате да обиколите този град несъмнено ще не нуждаете от екскурзовод или лесен начин на превоз. Самият град Ню Йорк се състои от пет района: Бруклин, Бронкс, Манхатън, Куинс и Статън Айлънд, но като конгломерация към градът са приобщени и околните градчета. Градът е сред най-важните финансови и комуникационни центрове в света. Много от най-богатите американски и световни компании са базирани в него и брутния продукт на метрополитния район е по-голям от този на повечето държави. Освен като двигател на глобалната икономика, Ню Йорк се слави и с космополитна култура, бидейки дом на хора от над 180 страни. Разбира се градът е идеално място за почивк, бизнес или просто разходка. Ню Йорк предлага хиляди възможности за всеки, възможности за забавление, работа и какво ли още не. По-голямата част от Ню Йорк е разположена върху архипелаг от острови по Източното крайбрежие на Северна Америка, най-големите от които са Манхатън, Статън Айлънд и Лонг Айлънд.
Те оформят отлично пристанище, което е и първоначалната причина за основаването на града и допринася за неговото разрастване като транспортен и търговски център. Освен това, обаче градът Ню Йорк е невероятна туристическа дестинация. Туризмът е значителна индустрия за града, забележителностите които привличат милиони са разнообразни. Сред най-емблематичните обекти са Емпайър Стейт Билдинг, Таймс Скуеър, Статуята на свободата, Уолстрийт, централата на ООН, катедралата Свети Патрик, Природонаучният музей, Бруклинския мост. В Ню Йорк се разполагат многбройни паркове и спортни площадки, като най-известният сред тях е Сентрал Парк, който заема централно място в отдиха както на нюйоркчани, така и на туристи. Бреговата линия може да се похвали с 20км плажове и музей върху самолетоносач от Втората световна война. Освен това Ню Йорк има богата колекция от музеи, сред които най-значимите са Музеят на изкуствата “Метрополитън”, Музеят на модерното изкуство (MoMA) и Музеят за съвременно изкуство “Гугенхайм”. Природонаучният музей също е мащабен, има и много по-малки специализирани музеи. Най-големите обществени библиотеки са Нюйоркската обществена библиотека, Бруклинската обществена библиотека и Районната обществена библиотека на Куинс.

Tags: , , , , , ,


You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

AddThis Social Bookmark Button

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.