Как да кръстим детето си?

Няма родител, който не се е замислял по този въпрос. Едни спорят месеци наред, други правят проучвания със значението на различните имена, трети знаят как ще се казва детето им още преди да са го запланували.
Няма спор, че изборът на име на бъдещия ни наследник не е никак лесен. Все пак името е част от живота на човек, а според някои учения името определя и съдбата – спорен факт, който обаче доказва колко голямо значение отдаваме на избора на име.
Точен съвет за това как да си кръстим детето никога не може да бъде даден. Старата българска традиция да кръстим детето на някой от бабите или дядовците му е красива, но не и безопасна. Мнозина от вас вече са се убедили колко спорове и сърдити физиономии може да ви донесе това. Едната баба никога не е по-важна от другата, нито е по-малко баба. Затова, ако бъде „ощетена“, дори да не си го каже, вътрешно ще се чувства предадена.

Някои млади двойки решават да направят компилация от различните имена на бабите и дядовците. В резултат се получават имена, които не звучат никак благозвучно и дори пресилено. Някои от тях са сполучливи, но е трудно да се обхванат четирите имена на бабите и дядовците, така че също има рискове.

Други родители решават, че детето им ще се казва с името на бащата или майката. Подобен избор може да накара вече порасналото дете да се чувства несамостоятелно и винаги в сянката на мама или татко, особено ако е дете на успели родители. Интересен начин, ако държите името на детето ви да е като вашето, е да смените една буква, така че да е подобно, но в същото време различно. Например: Мая – Мия, Мария – Марая, Яна – Ана, Ева – Ема…

Особено модерна практика е децата да се кръщават на чуждестранни герои от филми или книги. Ако толкова държите на това, направете го, но се опитайте да останете в рамките на допустимото. Имена като Есмералда, Херкулес, Жосефина, Джонатан, Саймън, съчетани с българска фамилия, ще карат детето ви да търпи леката усмивка на лицата на хората, когато се запознава с тях, че дори и жестоките подигравки на децата.

Tags: ,


You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

AddThis Social Bookmark Button

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.