Истанбул е раят на Ориента

Истанбул

Истанбул е най-големият град в Турция. Официално тук живеят над 12 милиона души. Градът е пренаселен и разноцветната тълпа те повлича веднага щом стъпиш на улицата. Той е град, който свързва континенти и култури и е един от най-големите стопански и културни центрове в света, а през годините е бил център на най-развитите цивилизации, носейки името Константинопол и Цариград. Градът е разположен от двете страни на Босфора, с небе, обсипано с куполи и минарета, Истанбул е един от истински романтичните градове. Историята му датира назад във времето, като започнем от Византия до Константинопол и водещото му място в Отоманската Империя до днес – известен като столица на Турция, нейно културно средище и приятно място за почивка. В разпръснато застроената огромна площ можете да се разхождате по същите улици, където са минавали кръстоносците и еничарите, да се възхищавате на джамиите, сами по себе си най-висш израз на пиетета към исляма, да надникнете в султанския харем или да купите разни неща на изгодна цена на Капалъ Чаршия.
Лесно е да се загубите в историята на Истанбул, но модерен Истанбул от своя страна е един кипящ метрополис, така че има какво да видите и от него. Търговията е от световна класа, а нощният живот около площад Такшим не спира. И въпреки че Истанбул не е столица, той е културния и бизнес център на страната, от където започват всички нови тенденции.
Сред най-популярните забележителности на градът са църквата Света София, която е една от най-големите църкви в Света в продължение на векове. Света София е построена върху руините на стара църква , през 532 г. от Юстиниян I. След завладяването на града от турците, през 1453 г. е превърната в джамия. Построени са четири минарета и са заличени иконописите във вътрешността й (според исляма в храмовете не може да има образи на хора). Друга важна забележителност която си струва да се види и фотографира в Истанбул е джамията “Султан Ахмед” (Синята джамия). Нарича се Синя, заради цвета на порцелановите плочки, с които е украсена. Построена е в началото на 17 век по поръчение на султан Ахмед I. Джамията има 6 минарета, като основната цел е била да надмине по размери и красота Света София. Тя наистина е огромна. Височината на купола й е над 40 метра. Всеки може да влезе да я разгледа (включително жени), но основното и предназначение е провеждането на молитвени церемонии.
Разбира се всичко това е само една малка част от красотата на приказката на ориента – Истанбул. За всеки тя си струва да се види и почувства.

Tags: , , , ,


You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

AddThis Social Bookmark Button

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.