Интензивни упражнения за здрави мускули

Жена тренировка

Около 6 минути интензивни физически упражнения дават същия ефект както и 6 часа тренировки твърдят учени. Двучасовите занимания със спорт, които се провеждат три пъти в седмицата могат да се намалят до 2 минути дневно, като се получи същият резултат, заявява професор Мартин Джибала, автор на новото изследване. Тази своеобразна двуминутна загрявка изисква обаче сериозно натоварване – например на велотренажора 4 пъти по 30 секунди. Професор Мартин Джабала отбелязва: ”Всички оправдания от типа на “просто не ми стига времето”, сега вече не струват нищо – две минути дневно за спорт ще намери всеки, стига да иска”. От друга гледна точка това напълно може да промени подхода към поддържането на добрата спортна форма. В експериментите са взели участие мъже и жени на възраст от 25 до 35 години. Едната от групите е въртяла педалите по два часа в средно темпо. Втората е прекарвала на велотренажора не повече от 10 минути дневно, активно въртейки педалите по 60 секунди, а след това е правила пауза, а третата – само в продължение на две минути, правейки 30 секундни интензивни движения.
След две седмици всички участници е трябвало да изминат отново първоначално заложените 25 км. Подобряване на показателите – при това еднакво – се е наблюдавало и при трите групи. Опитите на специалистите показват, че степента на поглъщане на кислород от мускулите е абсолютно еднаква при всички участници в експеримента. Все пак те уточняват, че кратките но екстремни натоварвания не са подходящи за всеки, особено с напредване на възрастта и препоръчват преди да се прибегне до такъв тип упражжнения, той да бъде консултиран с личния лекар

Tags: , , ,


You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

AddThis Social Bookmark Button

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.