Днес светът празнува Вси светии (Хелоуин)

 Хелоуин, който се отбелязва всяка година на 31 октомври, има давност поне от две хилядолетия. За първи път го празнуват древните келти, отбелязвайки начачалото на зимата и новата година. Древните вярвали, че страшните костюми, маски и шумът ще изгонят нечистите сили. Тази езическа традиция преминава и в християнството, а празникът започва да чества Вси Светии.
Въпреки , че го смятаме за американска и английска традиция, Хелоуин се празнува на всички континенти. Неговият задължителния атрибут: фенерът, направен от тиква с издълбана вътрешност, всъщност символизира не озъбен дух, а светлинката, която отпъжда нечистите сили дори в най-страшната нощ.

Туристическите организации по света не изпускат възможността да предложат специални празнични турове с мистичен привкус специално за този ден.С най-голям интерес се ползуват екскурзиите до тайнствени места с богато мрачно минало – замъци, прочути с духове и гробища, където са пограбани известни знаменитости и шарлатани.
Хелоуин в неговата съвременна интерпретация всъщност е най любим за децата. В САЩ и Великобритания те традиционно се маскират на вещици, скелети и страшилища и обикалят съседите за бонбони.
Великобритания е бесспорния лидер в екскурзионата програма на този ден. В английските замъци, графства и селища се провежда специална октомврийска седмица на ужасите и страшилищата. На посетителите се показват пустите покои на благородни джентълмени и девойки, умрели при мистериозни обстоятелства. Пъбовете и заведенията, разположени в стари къщи предлагат на посетителите да опитат “ел” и да се оглеждата за духове и призраци в “страшната” нощ. В Щатите в празникът се включват и малки и големи. В парковете се правят представления, провеждат се фестивали, организират се екскурзии в “Сънната долина” в щата Ню Йорк, известна от едноимения роман на Вашингтон Ървин. Дори най-жизнерадостното място – Дисниленд в дните на Хелоуин се преобразява .
За европейците като че ли единственото “сигурно място” за среща с вампири и призраци е Трансилвания – родината на Графа Дракула.
За тези, които няма да пътуват до тайнствения замък в Букурещ е открит специален бар: “The Count Dracula Club”, издържан изцяло в духа на вампиризма. В него се сервира само червено вино, а коктейлите са основно в ален цвят.
Хеллоуин отбелязват дори в Русия. В Северната столица турът “Мистическя Санкт-Петербург”, вече е традиция. В него може да научите тайни на семейство Романови, за живота и смъртта на Григории Распутин, както и на известни представители на руската аристокрация. Дори в Москве се предлагат голямо количество пешеходни и автобусни маршрути като “По следите на московските приведения”, “Разходка с Воланд” и т.н.
Така след две хилядолетия история от празник за прогонване на духове, Хелуоин постепенно се е превърнал в повод хората да се повеселят за сметка на суеверията и страховете от миналото.

Tags: , , , , , , , , , , ,


You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

AddThis Social Bookmark Button

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.