Децата с пушещи майки имат по-високо ниво котинин

бебеНивото на котинин – производно на никотина, в урината на бебета на пушачи е пет пъти по-високо, отколкото при бебета на непушачи, установи британско изследване, цитирано от Ройтерс.
Котининът може да увреди сърцето и кръвоносните съдове, като увеличи пулса и кръвното налягане. Той е само едно от многото вредни съединения в тютюневия дим.Пасивното пушене излага бебетата на котинин в твърде ранна възраст, когато те още не могат добре да изхвърлят токсичния химикал.Учени от университета в Лестър са изследвали урината на 71 бебета на пушачи и 33 бебета на непушачи. Те били на възраст 10 – 12 седмици.Концентрацията на котинин в урината на бебетата на пушачите била средно 5,58 пъти повече, отколкото на бебетата на непушачите.Децата с пушещи майки имат по-високо ниво котинин. Ако пуши само бащата, концентрацията на котинин е два пъти по-голяма, отколкото на бебетата на непушачи. БТА

Tags: , , ,


You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

AddThis Social Bookmark Button

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.