Азия между древните храмове и екзотичните острови

Азия - Тибет

Азия, най-големия континент в света, е дом на някои от най-забележителните места на земята, като се започне от древните храмове до екзотичните острови. Да изберем най-добрите от най-добрите е трудна задача. Постарали сме се да ви представим един списък погледнат през нашия поглед и затова може би някои читатели няма да се съгласят с него, но пък оставаме отворени за още по-красиви предложения.
Монголия
Монголия, със своя просторен, непокътнат и груп пейзаж, считана за Самотната Планета е една от последните неразглезени дестинации за пътуване в Азия. Страната се намира в централно-азиатското плато, което заема 1,5 милиона кв. км. Това е деветнадесетата най-голямата държава в света, но е с много малко население – близо 2,9 милиона души, като около 40% от монголците живеят в столицата – Улан Батор. Географията на Монголия е разнообразна и красива. Пустинята Гоби, най-голямата пустинна област в Азия, се простира на юг, а планините обхващат северните и западните части на страната. Климата е суров през зимата (до -40°C) и изключително горещ през лятото (30°С). Страната е дом на огромни популации на коне – над 3 милиона, което е поече дори от населението на Монголия.
Тайланд
Няма как милиони туристи да грешат – Тайланд e една от най-красивите азиатски дестинации, от гледна точка на ландшафт, гостоприемство на хората и богатство на културата. Екзотичните, тучни острови, заобиколени от лазурните води на Андаманско море от запад и Тайландският залив на изток са отлични за гмуркане по всякакъв начин, както и едни от най-популярните места за почивка в света.
Чудесата на древната и богата тайландска култура могат да бъдат забелязана на всяка крачка от пътя в страната. Красиви и цветни будистки храмове наричани Ват (wat) са пръснати из страната, а аромата на отличната тайландска кухня изпълва въздуха с ухания на люти чушки, лимонова трева и кокосово мляко. Тайланд е изцяло посветен на Theravada будизъм, като 95 % от местните са последователи на “Учението на старейшините”.
Тибет, Китай
Тибет, наричан още “Покрива на света”, е най-високата област на земята, със средна височина от 4900 м и е обградена от най-високата планинска верига Хималаите. Тибет е наистина духовно място по отношение на природата и религията. Невероятните будистки манастири се вписват перфектно в отдалечените и красиви околности. Разположено до непaлската граница Тибетското плато е осеяно с тюркоазени високопланински езера, наричани “Тсо”, в подножието на едни от най-високите върхове на Земята – Еверест (8848 м), Даулагири (8172 м), Анапурна (8078 м), Манаслу (8125 м), Чо Ою (8153 м), Макалу (8481 м), Лхотце (8501 м). Историята на Тибет започва през 7 век, когато Songtsan Gampo основава Тибетската империя. Днес, региона се контролира от Китай, която прилага искането си за Тибет през 1950 година. Китай създава Тибетския автономен район, който покрива около половината от културен Тибет и други области от близките провинции в КНР.
Ангкор, Камбоджа
Ангкор в Камбоджа е грандиозен култов комплекс и дом на най-голямата световна религиозна сграда – Ангкор Ват. Храмът е построен между 1113 и 1150 от крал Суряварман II. Комплекса е ориентиран на запад, което говори, че той е бил предназначен да служи като погребален храм. Руините на Ангкор, които представляват около 1000 храма, са разположени на площ от 3000 кв.км. Първоначално комплекса е бил индуистки, посветен на Бог Вишну, но по-късно, заселилите се в храма будистки монаси го превърнали в будистки и заменили статуята на Вишну с такава на Бог Буда. Петте кули на Ангкор Ват символизират върховете на планината Меру, център на Вселената според индуистката митология. Ангкор удивлява с великолепната си красота и спираща дъха архитектура. Целият комплекс е построен между 802 и 1120 от Червената империя. Днес посетителите могат да се възхищават на около 100 храма – грандиозните останки на огромен религиозен и социален комплекс.
източник: Хобито

Tags: , , , ,


You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

AddThis Social Bookmark Button

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.