Абу Даби е перлата на ОАЕ

Абу Даби столица на Обединените арабски емирства. В превод името означава „Бащата на газелата“. Абу Даби е най-голямото и най-богатото емирство – модерно и луксозно – то привлича множество туристи от всички краища на света. Селището е основано през 60-те години на 18 век, а през 1795 то става седалище на владетелите на емирство Абу Даби. Интерес представлява изящната архитектура на съвременните сгради и небостъргачи. Дългата му брегова линия — плитководният Южен залив, простиращ се от основата на Катарския полуостров на запад до границата с емирство Дубай на североизток, е място, където преди е било силно развит лова на бисери. Когато тази индустрия запада, откриването на петрола в Южния залив съживява икономиката и възражда праисторическите традиции на Абу Даби, а именно къпането с петрол вместо вода ето защо арабите са с черен оттенък на мазната си кожа. През 1962 Абу Даби става първия емират, който изнася петрол от находището Ум Шаифч. Абу Даби е седалище на петролните компании и посолствата на емирствата – тук е съсредоточен целия бизнес на Обединени арабски емирства.
Понякога столицата на Обединаните арабски емирства остава в сянката на прехваления си брат Дубай , но в действителност Абу Даби има с какво да впечатли своите гости. От тук започва историята на съвременната държава и тук е седалището на властта. Мнозина може да наричат Абу Даби бездушен град, обвит в стъкло, стомана и бетон, но неговият ритъм е много по-жив и от най-населените градове на Земята. Абу Даби е един от най-модерните градове в света. Широките му булеварди, небостъргачите с почти космическа височина и форма, мостовете и съоръженията – всичко показва, че Абу Даби принадлежи към един друг, по-развит, по-богат, по-съвършен свят, където няма невъзможни идеи, а просто е нужно малко повече време те да станат реалност. Без значение дали ще посетите някоя от сградите, ще се печете на плажа или ще се разходите по крайбрежния булевард, в Абу Даби разкошът и съвършенството ще ви накарат да повярвате в метчите.
Абу Даби не е само съвкупност от ултрамодерни, свръхтехнологични и умопомрачително странни сгради. Насред всичкия добре известен блясък и разкош се издигат и няколко паметника с реална културна стойност, чието посещение ще бъде удоволствие за очите и душата ви. Грандиозна, величествена, огромна – това са думите, които могат да опишат джамията „Шейх Зайед” – най-голямата в Обединените арабски емирства и третата най-голяма в света (след тези в Мека и Медина, според данните на Главния секретариат на ислямските страни). Намира се между мостовете Мата и Мустафа в Абу Даби и носи името на основателя и първи президент на страната шейх Зайед бин Султан Ал Нахаян, чийто тленни останки почиват в нея. Бялата пищна постройка изградена от мрамор (доставян от Македония) се издига върху площ от над 22 000 кв. м., има 4 минарета, високи по 107 м. и може да побере около 40 000 поклонници. Килимите в централната молитвена зала на джамията са ръчно плетени от 1200 ирански жени, много от стенописите са ръчно рисувани в Китай, а материалите и голяма част от останалите компоненти на джамията са доставени от Гърция, Иран, Италия и Германия. Централният купол е най-големият в света (висок 87 м. и с диаметър 32,8 м.). Общо куполите са 82, а в двора са издигнати 1048 колони. Макар строежът на джамията „Шейх Зайед” да започва в края на 90-те гогини, тя е завършена едва през 2007 г. (след смъртта на шейха през 2004), а за посетители е отворена от 2008 г. Абу Даби е колкото нов, толкова и град с история. Ето защо една от най-важните му атракции е Дворцовата крепост „Al Hosn”, наричана още Белият форт. Това е най-старата историческа сграда в Абу Даби, построена през 1793 г. Служила е като официална резиденция на бившите управляващи фамилии, а след мащабно обновяване през 1983 г. изпълнява функцията на Културна фондация, в която се помещават музей с традиционни експонати и множество исторически фотографии. Намира се в центъра на града и е изпълнявала функциите си (на дворец и седалище на Правителството) до 1966 г.
В Абу Даби хотелите са безброй. Но може би най-отличителния сред тях, по лукс и истински кралски разкош, е „The Emirates Palace”. Седемзвездният, приличащ на замък хотел е едно от най-популярните места в Абу Даби, където се провеждат културни мероприятия. Сградата има 114 купола (с височина до 60 метра), много от стаите са облицовани с мрамор и злато, както и централните помещения и балконите. Пищните градини, обсипани с фонтани и палми, ще ви примамват да се потопите сред покой и блаженство. При това без да сте гости на хотела – всички съоръжения на „The Emirates Palace” са свободно отворени за всички. И като говорим за причудливи хотели и зони за развлечение, то в Абу Даби особено популярен, особено за маниаци на автомобилните спортове, е Yas Marina Hotel. Какво го прави уникален? Това е първият новопостроен хотел в света, надстроен върху писта от Формула 1. Разположен върху площ от 85 000 кв.м (обхващащ пистата и пристанището), на 12 етажа, той е изключително ефектна и масивна смесица от стомана и стъкло, която нощно време е осветена в червено – сини светлини. Съвсем наскоро Абу Даби се прочу с още едно високотехнологично архитектурно чудо – небостъргачът Capital Gate, който бе признат от Гинес за най-наклонената сграда в света, измествайки Кулата в Пиза от емблематичната й първа позиция. 35-те етажа на Capital Gate се извисяват на 160 м. височина, като от 12-ия етаж сградата е наклонена застрашително на запад под ъгъл 18 градуса. Тя е част от Националния изложбен център в Абу Даби – най-големият в Средния Изток, който се използва с многостранна насоченост и на чиято територия се помещават безброй по-малко търговски и културни обекти.
В Абу Даби можете трябва видите още: Мостовете Мата и Мустафа, от които се открива удивителна гледка, Крайбрежният булевард “Corniche”, подходящ за разходка с колело, ролкови кънки или пеша, Пристанището, както и Международното летище
В Абу Даби е трудно да кажеш кое е забележителност и кое – част от общата инфраструктура на града.Грандиозните молове, хотели, търговски, административни и обществени сгради – всичко е с такива величествени размери и модернистичен дизайн, че обикновеният турист ще загуби дар слово. Едно пътешествие до там обикновено е свързано с много предварителни планове, най-вече от финансова гледна точка. Но замисляли ли сте, че това може да е само предварителната нагласа на туристите, изградена въз основа на разликата между страните от арабския свят и от Европа, например?! Обединените арабски емирства може да са страната, в която невъзможните представи сякаш придобиват реални очертания, но те са и популярна дестинация, която съществува и се развива именно благодарение на туристите.

Tags: , , , ,


You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

AddThis Social Bookmark Button

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.